Geschiedenis

 

FH NIJLEN

Na maanden van besprekingen, plannen en hard labeur werden de twee toonaangevende Nijlense volleybalclubs Flamingo's en Heidesmash in 2004 verenigd tot één nieuwe club VC Flamingo's Heidesmash Nijlen of kortweg FH Nijlen.

 

Sporthal 't Zand

De thuiswedstrijden en trainingen vinden plaats in sporthal 't Zand (voormalig Heidesmash) aan de Zandlaan 44 te Nijlen. Vanaf september tot eind april kan u daar elke zaterdag en zondag van 's morgens 10u00 tot 's avonds 20u30 terecht voor een volleybalwedstrijd. Elke werkdag wordt er getraind van 17u45 tot 23u.

De kickoff : 26 ploegen en 330 spelende leden

FH Nijlen startte in 2004-2005 met maar liefst 26 ploegen in competitie en bood op die manier meer dan 330 spelende leden de gelegenheid om zich op sportief vlak uit te leven in één van de grootste volleybalclubs van de provincie. Onze 1ste herenploeg trad aan in 1ste landelijke, werd het 1ste jaar van de fusie 2de in de competitie. De visie : een sterk seizoen spelen met attractief volleybal. In het seizoen 2006-2007 speelden onze 1ste mannenploeg zelfs kampioen in 1ste divisie A. De club besloot om de ploeg niet in te schrijven in 1ste nationale en startte terug in 1ste provinciale met de ambitie om de komende jaren terug door te stoten naar de landelijke reeksen. Dames 1 steeg in het seizoen 2005-2006 door naar 1ste landelijke en wil zich de komende jaren handhaven in de landelijke reeksen. In 2013 degradeerde de eerste ploeg naar 1e provinciale, maar we hebben de ambitie om op middellange termijn terug te keren.

Maar er is meer: er zijn nog 24 andere teams. Zowel heren, dames als jeugd, welke mooi gespreid zijn over alle provinciale reeksen en het gewest Herentals, zodat wij voor elke leeftijd en op elk niveau over een competitieve ploeg beschikken.

De visie : ambitieus

Met de doorgevoerde fusie wil FH Nijlen zich opwerpen tot als één grote, sociale volleybalclub waarin iedereen zich kan thuisvoelen. Ambitieus op sportief vlak, maar met de nodige aandacht voor een solide onderbouw en een gezellige, familiale sfeer. Op die manier hopen wij uit te groeien tot een sportieve ambassadeur voor onze gemeente en de volleybalsport. Zonder het rijke verleden van beide 'oude' clubs te vergeten, hopen wij met deze fusie de fundamenten te hebben gelegd voor een succesvolle toekomst.

Sportclub in de kijker

FH Nijlen werd in 2006 uitgeroepen tot sportclub in de kijker van de provincie Antwerpen. In de editie van het volleymagazine (uitgave VVB) verscheen een artikel over onze club. Gekruid met enkele leuke foto's en wat achtergrondinformatie. Het artikel bekijken, kan hier (bron volleymagazine p20-23 en met bijzondere dank aan de VVB )

Klik hier om het volledig artikel te openen en te lezen !

Vernieuwde accommodatie al 10 jaar lang

We hebben bij de start in 2004 geïnvesteerd in een gloednieuwe, maar peperdure sportvloer. In het voorjaar van 2006 werden alle nutsleidingen (gas, kabel, water) heraangelegd. In de zomer van 2006 kreeg het benedensanitair een frisse aanblik. In het tussenseizoen van 2007 kwam reeds 1 kleedkamer van de bovenverdieping en gans het elektrisch leidingcircuit aanbod. (vernieuwing lampen, bedradingen, zekeringskasten in het complex, etc etc) Sinds het najaar van 2007 beschikt FH Nijlen over een gloednieuwe parking. In de zomer van 2008 werd de laatste kleedkamer grondig gerenoveerd zodat we nu over 4 toonbare kleedkamers beschikken. In de zomer van 2013 kreeg onze volledige zaal een likje verf en werd de cafetaria grondig opgefrist door tal van vrijwilligers. De ganse toog en diverse dikke bakstenen palen moesten eraan geloven. De cafetaria kreeg een nieuwe aanblik. Eveneens kwam er een elektronisch scorebord. Het sporthaldak komt in het najaar van 2019 aanbod. Op deze manier is onze sporthal een pak gezelliger. Op termijn zullen nog meerdere vernieuwingen plaatsvinden, maar hiervoor is een constructief akkoord met de erfpachter nodig.

Een feestcomité - 8 jaar lang...

Het feestcomité van FH Nijlen bestond meer dan 8 jaar lang uit een groepje vrijwilligers verdeeld over alle geledingen binnen FH. Deze werkgroep zag het levenslicht binnen de moederclub Flamingo's. Het geesteskind, het feestweekend, was in de zomer van 2008 aan zijn 8de jubileumeditie toe. Het werd stilaan een traditie om te starten met een spetterende fuif op vrijdag en op zaterdag hadden we opnieuw een heuse festivaldag : Nijlen PleZand.

Eerder maakten La Cuenta, Tush, Perron geluk, Fascination , The Magical Flying Thunderbirds en Les Truttes de heilige weiden uit de Katerstraat onveilig. Op ons festivalpodium op de parking van de sporthal mochten we reeds Ontpopt, Saint Abricot en vele andere verwelkomen. Na 8 jaar vol hard werken en ouder worden, maar met fraaie resultaten besloot men in 2008 een stapje terug te zetten.

De weg is lang...

Een uitgebreid bestuur momenteel onder leiding van voorzitter Jos Jacobs en secretaris Gerry Leemans zet de beleidslijnen uit, maar rekent daarnaast op de steun van de helpende handen. Het beste bewijs dat er voldoende werkkracht 'in huis' is. Jarenlang mochten we eveneens het geluk hebben van een feestcomité dat een aantal grote evenementen organiseerde. Momenteel springen de leden bij waar nodig. Naast het administratief werk, planning van wedstrijden en trainingen voor het nieuwe seizoen, kortom de lopende zaken, dient nog veel te gebeuren. Dat staat vast, maar FH Nijlen zal op termijn uitgroeien tot een vaste waarde in het Nijlense sport -en sociaal leven.